Lesníci sa ešte brodia snehom, ale spevavce už singnalizujú jar

11.03.2009 Poprad

Vysoké Tatry 11. marca (TASR) - Hoci sa tatranskí lesníci ešte stále brodia metrovým snehom, príroda Tatranského národného parku už signalizuje príchod jari.
\"Dnes som počul prvý raz spievať drozda trskotavého v Blatnej doline. Na obed som vo výške pozoroval sedemnásť husí tiahnuť na severozápad. Slabo sa ozývali, ale ani cez ďalekohľad som nedokázal určiť, o aký druh ide, \" povedal lesník Vlado Michalec z ochranného obvodu Oravice Štátnych lesov TANAPu. Aj krkavce, ktoré sa celú zimu potulovali po krajine, už obsadili svoje hniezda na skalách. Niektoré sa ešte predvádzajú vo svadobných letoch, ale jeden pár už sedí na vajíčkach. A v noci sa už ozýva sova lesná a sova dlhochvostá.
Len spevavce, ktoré zimujú v našich končinách ešte stále intenzívne navštevujú kŕmidlá so slnečnicou. Michalec dodal, že k trvalým návštevníkom, ako sú sýkorka bielolíca, belasá, uhliarka, čiernohlavá, chochlatá, hýľ lesný, glezg hrubozobý či samčeky pinky lesnej, alebo stehlíky zelené a stehlíky pestré, pribúdajú v týchto dňoch aj stehlíky čížavé a pinky severské, ktoré sa sťahujú späť do sibírskych lesov.
 

Vyberte región